Calgary Central Library wins 2020 AIA Awards

03.18.2020
 

CALGARY, AB - JANUARY 29, 2020: The Calgary Public Library is a recent addition to Canada’s third-largest city. The challenging location turned into a setting for neighborhood revitalization -- and our precast solutions were a big part of the answer.The wall and stairs shown below are made with precast elements made by Lafarge Canada. Each meets the precise specifications agreed to with the building’s design team. In the library plaza alone, 858 precast concrete landscape elements make up the terrace walls, precast concrete terrace seating, precast concrete stairs, planters, and benches.The precast concrete terrace walls were formed with a relief for LED linear lighting, enhancing the landscape elements at night. Another 1,400 square meters of solid precast concrete architectural cladding were used mainly at the base of the building to provide resilience.

Our precast elements form part of the building's striking triple-glazed façade composed of a modular, hexagonal pattern. Variations of the pattern are scattered across the building’s curved surface in alternating patterns of fritted glass and aluminum, giving rise to shapes that evoke familiar forms. And thanks to the use of products including increased fly-ash cement, as well as efficiency upgrades to our manufacturing facilities, precast concrete elements form part of Lafarge Canada's sustainable product offering.

The Calgary Central Library, designed by Snøhetta and Dialog, is a recipient of a 2020 Architecture Awards by the American Institute of Architects (AIA). The awards celebrate the best in contemporary architecture and highlight the many ways buildings and spaces can improve lives. We're proud to have been a part of bringing this exceptional concept to life, and extend our sincerest congratulations to Calgary Public Library on their win.